BARF, výhody a nevýhody barfování

 

Zkratka BARF bývá nejčastěji interpretována jako Bones And Raw Food (kosti a syrová strava). Princip tohoto stylu krmení vychází z přirozené stravy vlků, dávky by tedy měly být sestavovány tak, aby obsahovaly nejrůznější součásti kořisti. Základ krmné dávky tvoří svalovina, vnitřnosti a kosti (vždy pouze syrové), ke kterým přidáváme různé přílohy, zeleninu, ovoce a oleje. Do krmné dávky také můžeme přidávat doplňky jako například mořské řasy, pivovarské kvasnice, minerální doplňky.

Jaké má krmení BARFem výhody?

 

  • známé složení krmné dávky

Velkou výhodou barfování je známé složení krmné dávky. Složky krmné dávky si můžeme sami vybírat a připravovat. Vždy tedy přesně víme, v jakém množství jednotlivé složky přidáváme.

 

  • krmná dávka je připravovaná individuálně pro potřeby daného jedince

Dávku můžeme sestavovat individuálně s přihlédnutím k preferencím daného jedince, což je velkou výhodou v případě nesnášenlivosti určité složky potravy, kdy můžeme vynechat nebo nahradit pouze tuto určitou složku a nemusíme kompletně měnit krmivo. V případě, kdy je pes nemocný, zvláště když ho postihne více onemocnění najednou, je možnost sestavení krmné dávky individuálně velkou výhodou. Komerční diety se zpravidla zaměřují jen na jednu nemoc, takže různorodé dietní požadavky lze nejlépe naplnit individuálně připravovanou stravou. Při nemoci musí být však BARF speciálně upraven, většinou potřebné diety mají nižší obsah bílkovin a tuků a vyšší obsah sacharidů.

 

  • lepší stravitelnost ve srovnání s průmyslově vyráběnými krmivy

Další výhodou je lepší stravitelnost barfu ve srovnání s průmyslově vyráběnými krmivy, kdy rozdíl ve stravitelnosti je asi 10 %.  Lepší stravitelnost můžeme pozorovat na četnosti kálení. Psi krmení průmyslovými krmivy kálí průměrně 3x denně, psi krmení barfem pouze 1x denně a menší množství trusu.

  • větší chutnost a rozmanitost stravy

Syrová strava je také více rozmanitá a psům většinou více chutná, při okusování kostí nebo větších kusů svaloviny také dochází k mechanické očistě zubů.

Další uváděné výhody jsou zlepšení kvality srsti a celkové zlepšení zdravotního stavu. Studie k pozitivním účinkům syrové stravy na zdraví však doposud neexistují. Mnoho lidí přechází na syrovou stravu z důvodu, že si přejí psa krmit co nejvíce přirozenou stravou. Dalším aspektem je všeobecná skepse k průmyslově vyráběné stravě a většina lidí si od barfu slibuje lepší zdravotní kondici psa.

 

Rizika barfování

 

Optimální barfování vyžaduje jisté znalosti, protože právě zdravotní rizika vzniklá nevhodně sestavenou krmnou dávkou jsou zásadní nevýhodou barfování. To, že krmíme psa pestrou stravou, ještě neznamená, že jsou v jeho stravě všechny potřebné látky ve správném množství. Projev nedostatku se u dospělých psů málokdy objeví ihned, většinou to trvá jeden až dva roky. Nejčastějším problémem bývá nedostatek mědi, zinku, jodu, vitaminu A a D. Sledovat bychom měli také poměr vápníku a fosforu, obsah thiaminu, kyseliny linolové a také zastoupení bílkovin v krmné dávce. Při krmení velkého množství bílkovin může dojít k porušení střevní mikroflóry. Obsah bílkovin by neměl přesahovat více než 45% celkové dávky (vzhledem k sušině). Poměr vápníku a fosforu by se měl pohybovat mezi 1:1 a 2:1 (optimum je 1,3-1,4:1). Pokud je fosforu nadbytek, negativně ovlivňuje absorpci vápníku, který je poté uvolňován z kostí a dochází tak k jejich demineralizaci.

 

  • sestavení optimální krmné dávky

Správné složení krmné dávky je velmi důležité. Obvykle se krmná dávka při barfování stanovuje jako procento z tělesné hmotnosti psa a jednotlivé složky tak, že maso tvoří 70-80 % (z toho 40 % svalovina, 10 % vnitřnosti, 30 % kosti) krmné dávky a přílohy, zelenina a ovoce tvoří 20-30 % krmné dávky. Stanovit krmnou dávku výpočtem z tělesné hmotnosti je poměrně nepřesné. Lepším způsobem je vypočítat množství krmiva podle energetické potřeby psa, kdy počítáme potřebu kalorií na kilogram metabolické tělesné hmotnosti. Správné zastoupení živin můžeme vypočítat tak, že si nejprve vypočítáme potřebu našeho psa podle tabulky potřeby živin a poté je porovnáme s krmnou dávkou stanovenou procentuálně (70-80 % maso + 20-30% příloha) a případné rozdíly v potřebě živin upravíme. Podrobně je tento způsob počítání dávek uveden v knize BARF: syrová strava pro psy (FRITZ, Julia. BARF: syrová strava pro psy. Přeložil Lea SMRČKOVÁ. Praha: Knižní klub, 2016. ISBN 978-80-242-5238-4.) Při tomto způsobu výpočtu dávky známe zastoupení jednotlivých živin a pes má tak všechny potřebné látky ve správném množství. Zhodnocení krmné dávky pomocí biochemického vyšetření krve není příliš spolehlivý prostředek, protože poukazuje na aktuální stav organismu.

Mezi další nevýhodu barfování patří potenciální hygienické riziko ze syrového masa, protože v syrovém mase se mohou vyskytovat bakterie – nejčastěji salmonely, Bacillus cereus, Acrobacter spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolica; viry; paraziti – tasemnice, škrkavky. Toto riziko by neměli podceňovat zejména těhotné ženy, staří chronicky nemocní lidé a lidé s kterými žije v domácnosti dítě mladší pěti let. Riziko představuje také podání nevhodných potravin a zkrmování kostí (zácpa při překrmení kostmi, poranění úlomky kostí).

Mýty o barfování

 

  • obilí je jen levným plnivem a psi ho nedokážou zužitkovat
    • Častým argumentem je, že vlci také ,,neloví‘‘ obilí. Faktem však je, že pes se v průběhu vývoje přizpůsobil stravě bohatší na škroby. Stravitelnost např. ovsa se uvádí 94 %, u vařené rýže je to až 100 %.

 

  • sacharidy se nesmějí zkrmovat společně s masem
    • Není nutné krmit různými druhy krmiv odděleně, nejstravitelnější jsou takové dávky, které jsou složeny rovnoměrně.

 

  • česnek pomáhá proti parazitům
    • Neexistuje o tom žádný vědecký důkaz, naopak, česnek prokazatelně způsobuje poškození erytrocytů.

Závěr

 

Pokud se rozhodnete krmit barfem, měli byste si předtím přečíst alespoň základní informace nebo se poradit se zkušeným člověkem, který se touto problematikou zabývá. Ne každému psovi BARF vyhovuje a proto tedy, pokud vidíme, že našemu psovi BARF nevyhovuje, je lepší zvolit krmení kvalitními granulemi. Při barfování bychom taky měli dbát na hygienu a maso pro BARF skladovat odděleně od potravin určených k lidské spotřebě a používat nádobí určené pouze pro přípravu syrové stravy.

 

Přehled hlavních výhod a nevýhod barfování

 

výhody nevýhody
·        individuální příprava pro daného jedince

·        známé složení krmné dávky

·        lepší stravitelnost

·        rozmanitost stravy

 

·        zdravotní rizika při špatně vypočítané dávce

·        hygienická rizika

·        časová náročnost při výpočtu a přípravě dávek

·        prostory pro skladování masa

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *