Kastrace kocoura

Zdroj úvodního obrázku: elements.envato.com

Co je to kastrace?

Při kastraci kocoura dojde k chirurgickému odstranění varlat z šourku. Tento zákrok je nevratný. Jedná se o rutinní zákrok s minimem komplikací.

Jaký je rozdíl mezi kastrací kočky a kocoura?

Kastrace samce je vždy méně invazivní, protože neotevíráme dutinu břišní (tam se nacházejí u samic vaječníky). Záleží na konkrétním postupu, ale ve většině případů nejsou po kastraci kocoura přítomny stehy- odpadá tedy starostlivost s jejich následným odstraňováním. I u kastrace koček lze použít šicí materiál, který se časem sám vstřebá. Kastrace kocoura je i levnější než kastrace kočky.

Kdy kastrovat kocoura?

Standardně se kastrují kocouři kolem 6. měsíce života. V této době kocour pohlavně dospívá.

Proč kastrovat kocoura?

  1. Pokud se jedná o venkovního kocoura, kastrací zabráníme nechtěnému množení koček i nechtěných koťátek, kterých každoročně nespočet umírá na ulici.
  2. Kastrovaní kocouři jsou méně teritoriální a agresivní. Díky tomu kastrace vede ke snížení rizika nákazy FIV (kočičí aids), které se přenáší zejména kousnými ranami.
  3. Nekastrovaní samci se více toulají, což zvyšuje riziko úrazu.
  4. Snížení libida u kocoura. Pokud se nejedná o chovné zvíře je nežádoucí, aby mělo sexuální potřeby.
  5. Kastrace může předejít i nežádoucímu značkování teritoria močí. Moč kastrovaných zvířat zároveň méně páchne.
Zdroj: elements.envato.com

Jak kastrace kocoura probíhá?

Kastrace probíhá v celkové anestezii. O té se dozvíte více v článku: Anestezie. Na plánovaný zákrok by mělo být zvíře nalačno, to znamená, krmeno naposledy 6-8 h před zákrokem. Vodu nechejte k dispozici po celou dobu. Kocoura přineste k lékaři v přepravce určené ke transportu zvířat. Vyvarujete se tak možnému útěku, či poranění vás nebo zvířete. Samotný zákrok trvá několik minut a je spojen s naprostým minimem komplikací. Probuzené zvíře je propuštěno do domácího ošetření. Zpravidla do pár hodin po kastraci je kocour ve své původní kondici.

Ve většině případů není potřeba žádná další léčba. Lék proti bolesti je součástí narkózy a je dostačující. Ránu po kastraci je potřeba udržovat v čistotě, suchu a zabránit jejímu olizování (může vést k zanícení a zpomalenému hojení).  Ve výjimečných případech je potřeba použít ochranný límec.

Trvá až 21 dní po provedené kastraci, než zmizí účinky pohlavních hormonů. Do této doby se může kocour pohlavně projevovat, dokonce i nakrýt kočku.

Cena kastrace kocoura?

Je individuální. Můžeme se pohybovat od 500-3500 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *