Pes snědl čokoládu

Většina z nás miluje čokoládu, ale naši čtyřnozí parťáci si bohužel musí nechat zajít chuť. O tuto dobrotu se s nimi rozhodně nedělte, protože čokoláda je pro psy i kočky nebezpečná.

Proč je čokoláda nebezpečná?

Na vině je látka kakaových bobů zvaná theobromin, která je velmi podobná kofeinu. Na rozdíl od lidí jej zvířata nedokáží potřebně zmetabolizovat. Jeho množství je vázáno na obsah kakaa v dané čokoládě. Obecně platí, že čím více kakaa je v produktu obsaženo, tím více se v něm vyskytuje theobrominu, a tím více je pro zvíře nebezpečný.

Jaké množství?

Stejně jako u každého jiného jedu záleží na jeho množství vzhledem k velikosti zvířete.

Bílá čokoláda neobsahuje téměř žádný theobromin, proto je nejméně nebezpečná. Podobně na tom jsou levné mléčné čokolády, které se využívají k výrobě většiny sladkostí, jako jsou čokoládové figurky, polevy a další. Naopak hořká kvalitní čokoláda, čokoláda na vaření a samotné kakao, patří díky obsahu theobrominu k těm nejnebezpečnějším.

 

Další nebezpečí

Samotný theobromin nemusí představovat v čokoládové pochoutce jediné nebezpečí.  Některé pralinky mohou obsahovat alkohol nebo rozinky. Není tajmenstvím, že většina čokolád obsahuje velké množství cukru ale i tuku. Tuk může vést k podráždění žaludku, v extrémních případech i zánětu slinivky.

Projev otravy čokoládou

Pokud zvíře sežere neškodně malé množství, nemusí k žádným projevům vůbec dojít.

V opačném případě se objeví 2-4 hodiny po pozření.

Vždy záleží na množství, příznaky tedy mohou být velmi individuální. Mezi ty nejčastější patří neklid, třes, žízeň, zvracení, průjem, ztížené dýchání, zrychlená srdeční akce, arytmie, slabost, nekoordinovaná chůze, celková excitace, křeče.

 

Pes snědl čokoládu, co teď?

Stejně jako u ostatních otrav, platí: nečekejte, až se projeví. Prvním krokem by mělo být vyčíslení možného rizika. V praxi to znamená, že pokud 20kg pes sežral croissant plněný čokoládovou hmotou, nebo půlku mléčné Milky, tak se mu nic nestane a nemá smysl situaci více řešit. Ne vždy je však situace takto jednoznačná. Proto je dobré mít po ruce tzv. čokoládovou kalkulačku. Mohu doporučit např. tuto: https://www.vets-now.com/app/chocolate-calculator .

Zásadní budou tři údaje: velikost psa, množství a druh čokolády. Na základě těchto informací kalkulačka spočítá v jakém průšvihu se nacházíte.

Pokud je riziko otravy velmi vysoké, je na místě vyvolat u psa zvracení – to má smysl pouze do dvou hodin po sežrání. Pokud už se projeví otrava, je jasné, že je látka vstřebaná a zvracení je k ničemu. Naopak vyvolávat zvracení u zvířete, které ma narušené vědomí může být nebezpečné.

Jako podpůrnou terapii lze podat aktivní uhlí. To můžeme použít kdykoliv, nic tím nezkazíte. Jeho dávkování najdete v tomto článku.

Pokud je riziko opravdu vysoké, zůstává zvíře hospitalizováno na veterinární klinice. Dostane infuzi a je monitorováno – zejména srdeční akce a stav vědomí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *